μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΟΡΩΝΙΔΟΥ: "Η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή μου είναι η οικογένεια μου!"

Μετά την κυκλοφορία του 
μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Σπανού, "Τα ένοχα μυστικά" από τις εκδόσεις Ελκυστής, το πρώτο της τριλογίας, και αφού διαβάσαμε για τον έρωτα του επιτυχημένου πλούσιου και γοητευτικού Ντάνιελ Χάζαρντ με τη Ζωή, το "κορίτσι της διπλανής πόρτας", θελήσαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για τον δημιουργό της ρομαντικής αυτής ιστορίας,  Κωνσταντίνο Σπανό.



Από πού είναι η καταγωγή σας;

Κατάγομαι από την πανέμορφη και μοναδική Νύμφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, αλλά μένω μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική μας, την εξωτική.

Τι σας θυμώνει και τι σας κάνει περήφανο στη χώρα σας;

Γεννήθηκα στην ομορφότερη χώρα του κόσμου με την μεγαλύτερη ιστορία. Αυτό και μόνο με κάνει περήφανο. Με θυμώνουν μερικοί από τους ανθρώπους της, που είναι μίζεροι και ζουν μέσα στην κακία, τη ζήλια και τον φθόνο.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια;

Από μικρό παιδί, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρευα το τραγούδι. Η πιο έντονη ανάμνησή μου θα έλεγα πως ήταν, όταν αγόρασα το πρώτο μου μικρόφωνο και ξεκίνησα τις πρώτες μου ηχογραφήσεις.

Ποιο επάγγελμα πιστεύατε ότι θα ακολουθήσετε όταν ήσασταν στην εφηβεία;

Πάντα έλεγα πως εγώ μια μέρα θα γίνω ένας καλός τραγουδιστής που θα τραγουδάει σωστά και ποιοτικά τραγούδια. Το όνειρο αυτό που είχα σαν παιδί χαράχτηκε βαθιά μέσα μου και ομολογώ πως ακόμη και σήμερα είναι ένα απωθημένο που εύχομαι πως κάποτε θα πραγματοποιηθεί.

Υπήρξε κάποια έντονη στιγμή ή εμπειρία της ζωής σας που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα; Ποια ήταν αυτή;

Θα αναφερθώ στο κομμάτι φιλία. Εκεί, όσο ψυχή κι αν έχω δώσει, όση βοήθεια έδωσα απλόχερα, δεν βρήκα εκείνο που θεωρώ εγώ φιλία (εκτός από μερικές εξαιρέσεις φυσικά).

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή σας;

Την οικογένειά μου!

Αν είχατε χρονομηχανή και γυρνούσατε πίσω στα παιδικά σας χρόνια, τι θα λέγατε στον εφτάχρονο εαυτό σας;

Να προσέχει εκείνους που εμπιστεύεται.

Ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν τα πρότυπα σας καθώς μεγαλώνετε και επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας σας;

Πολλοί άνθρωποι θα έλεγα. Και στον καλλιτεχνικό τομέα (τραγούδι, θέατρο) και στον οικογενειακό. Παρακολουθώντας τις ζωές ανθρώπων με ήθος και τιμή γινόμαστε κι εμείς κοντά τους καλύτεροι.

Ποιος στίχος τραγουδιού ή ποιήματος σας έχει «σημαδέψει»;

Αρκετά τραγούδια. Ένα από αυτά είναι οι στίχοι του «Ίσως» του Γιάννη Βαρδή που με συγκινεί πολύ.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που σας άγγιξε;

Τα πρόσωπα του Όλιβερ (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Η μοναξιά.

Ποια συνήθεια σας μισείτε, αλλά δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή;

Εμπιστεύομαι και επενδύω σε άτομα.

Τι ήταν αυτό που λειτούργησε ως έναυσμα ώστε να αποφασίσετε να γράψετε την πρώτη σας ιστορία;

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Απλά ήθελα να ξεκινήσω να γράφω, σαν να μου καθοδηγούσε το χέρι μια παράξενη δύναμη.

Ποιοι συγγραφείς έχουν επηρεάσει τη γραφή σας και με ποιον τρόπο;

Δεν μπορώ να πω πως με επηρέασε κάποιος, γιατί έχω υιοθετήσει έναν δικό μου τρόπο γραφής που εναλλάσσεται σε κάθε είδος που γράφω.

Από πού αντλείτε συνήθως την έμπνευση σας;

Από τα ΠΑΝΤΑ.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σας λατρεύετε και ποιο θα θέλατε να μην υπάρχει καθόλου;

Λατρεύω την φαντασία που έχω, είναι απαραίτητη σ’ εμάς τους συγγραφείς. Δεν υπάρχει κάτι στη δουλειά μου που να θέλω και να μην υπάρχει.

Πόσο μετράει για σας η εμπορική επιτυχία του έργου σας και κατά πόσο τη λαμβάνετε υπόψιν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας σας;

Αρχικά όταν γράφω δεν σκέφτομαι την οποιαδήποτε επιτυχία. Είμαι αφοσιωμένος στο έργο μου και μετά κάθομαι και «προβληματίζομαι» για τις πωλήσεις και για το πόσο θα αγαπηθεί από το κοινό.

Έχετε συγκεκριμένη «ρουτίνα» που σας βοηθάει στη συγγραφή; Π.χ.  συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας;  Υπάρχει κάτι άλλο που σας βοηθάει στην έμπνευση σας; Π.χ. ένα ποτήρι αλκοόλ;

Εμπνέομαι από τα πάντα. Με όλη τη σημασία της λέξης. Οι ώρες και οι στιγμές που κάθομαι να γράψω είναι βραδινές. Το βράδυ μέσα στην απόλυτη ηρεμία, ξεκούραστος από την ημέρα είναι η ώρα της συγγραφής για μένα.

Το έργο σας περιλαμβάνει ερωτικές σκηνές; Αν ναι, πόσο δύσκολο είναι να γράψετε μια ερωτική σκηνή και πόσο σας επηρεάζει η προσωπική σας γνώμη και η εμπειρία στο θέμα του έρωτα όταν γράφετε γι’ αυτόν;

Ναι, υπάρχουν ερωτικές σκηνές στο βιβλίο μου. Με την ίδια άνεση που γράφω οποιαδήποτε σκηνή με την ίδια άνεση γράφω και μια ερωτική. Είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου και για το κάθε τι που δημιουργώ είτε είναι αυτό είναι συγγραφή είτε άλλη δουλειά, περνάει από τα δικά μου σαράντα πέντε κύματα. Πιστεύω ότι η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο αλλά αν κάποιος είναι καλός συγγραφέας την εμπειρία τη δημιουργεί.


Με ποιον σπουδαίο συνάδελφο σας, εν ζωή ή όχι, θα θέλατε να περάσετε μια μέρα  ή να μοιραστείτε έναν καφέ;

Θαυμάζω πολύ τον συγγραφέα Νίκολας Σπαρκς γιατί οι ιστορίες του με συγκινούν πολύ και θα ήθελα να μιλήσω μαζί του από κοντά κάποια στιγμή.



Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, κύριε Σπανέ, που απαντήσατε στις ερωτήσεις μας.  Σας ευχόμαστε καλή συγγραφική συνέχεια!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1990, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στην Χαλκιδική. Το θέατρο και το τραγούδι ήταν πάντα τα κυρίαρχα όνειρά του. Μια απλή συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση του σχολείου, τον προέτρεψε γρήγορα να μπει σε μια θεατρική ομάδα όπου εκτός από ρόλους που ενσάρκωνε σκηνοθετούσε και τις χορογραφίες. Η αγάπη του για τη συγγραφή και την γραφιστική ήρθαν σχεδόν μαζί, όταν στη δευτέρα λυκείου έγραψε τα 9 πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου. Μετά το λύκειο δυο χρόνια έφταναν για να εμπλουτίσει περισσότερο το ταλέντο που είχε από μικρός σε μια ιδιωτική σχολή ως γραφίστας.
To 2016 κερδίζει το πρώτο βραβείο διηγήματος στην κατηγορία τρόμου LARRY NIVEN 2016 (Βραβείων λογοτεχνίας του φανταστικού) με το διήγημά του «Το Μυστικό του Θεριστή» και το 2017 κερδίζει επίσης, στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό δυο βραβεία με τα διηγήματα «Η Μάχη των Βελντάρων» και «Η κατάρα των ψυχών». Τα «Ένοχα Μυστικά» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του καθώς και το πρώτο της τριλογίας των Μυστικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts