μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Η ΠΟΛΥ ΜΙΛΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «Η μαμά Αλφαβήτα και τα γραμματο- παιδάκια της» της Μαργαρίτας Κωνσταντινίδου


Αυτό το βιβλίο δεν πρόκειται για λογοτεχνικό έργο αλλά για ένα εκπαιδευτικό παραμύθι, έτσι λέει ο τίτλος.

Εγώ θα το έλεγα πόνημα.
Ένα πόνημα που προορίζεται για τα παιδιά της Πρώτης Τάξης Δημοτικού ή για έμπρακτο βοήθημα μαθησιακών δυσκολιών σε ορισμένες ιδιάζουσες περιπτώσεις.
Γραμμένο από μια πολυτάλαντη συγγραφέα και χαρισματική εκπαιδευτικό, που έχει επίγνωση της αποστολής και του δύσκολου έργου της μάθησης και που συγχρόνως έχει ειδικευτεί σε πολλούς τομείς. Μια ματιά στο βιογραφικό της σε προδιαθέτει θετικά.
Αλλά, σαν ανοίξεις και αρχίσεις να διαβάζεις προσεκτικά το βιβλίο, θα αισθανθείς αμέσως, με τις πρώτες φράσεις την τρυφερότητα.
Η μαμά Αλφαβήτα κεντρικός ήρωας. Μια μαμά. Τι πιο προσιτό και γλυκό για τα παιδάκια σε μια τέτοια ηλικία. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα την αποχωρίζονται τα πρωτάκια παρ’ όλο που έχει προηγηθεί το Νηπιαγωγείο. Έτσι, λοιπόν, αυτό το βιβλίο τα βεβαιώνει πως εδώ, σε αυτή την τάξη, η Αλφαβήτα δεν είναι κάτι τρομερό αλλά τους υποδέχεται σαν μαμά με τα παιδάκια της. Τα χαριτωμένα παιδάκια, που θα γίνουν φίλοι τους και το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Που θέλουν να χαρούν αλλά και να κάνουν ζαβολιές. Που παίζουν, δημιουργούν και ομαδούλες μερικές φορές και τραγουδάνε και χορεύουν… Είναι παιδάκια που πάνε σχολείο και η μάθηση για αυτά είναι πανηγύρι και χαρά. 

Όσες έννοιες είναι πολύ δύσκολες γίνονται ποίημα με ρυθμό για ευκολότερη κατανόηση, ενώ συγχρόνως το λεξιλόγιο δεν παραμένει φτωχό και απλό αλλά είναι ανεπτυγμένο και πλούσιο σε καινούριες έννοιες.
Εκείνο που με συγκίνησε ακόμα περισσότερο είναι και η παρουσίαση κάποιων γραμμάτων στη νοηματική για τους τυφλούς. 

Έτσι τα παιδάκια μαθαίνουν πως όλοι έχουν δυνατότητες, όλοι μπορούν.

Παράλληλα με τη μάθηση η συγγραφέας- εκπαιδευτικός ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο των συναισθημάτων, τα μαθαίνει να εκφράζονται ανοιχτά και σωστά και ότι μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου με μια όμορφη συζήτηση.

Μέσα από αυτές τις τρυφερές συζητήσεις τονίζονται έντονα και με όμορφο τρόπο οι αξίες όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η φιλία, η κατανόηση, η συγχώρεση, η αγάπη… μέσα από φράσεις όπως: «Με τη διχόνοια δεν κερδίζουμε τίποτα! Η αγάπη μάς πάει μπροστά!»
Η όλη ιστορία είναι καλοστημένη σε ένα ήρεμο, ζεστό, οικογενειακό κλίμα,  και το σχολείο παρουσιάζεται τόσο απλά σαν προέκταση μιας διαφορετικής αλλά συγχρόνως μητρικής αγκαλιάς για τα παιδιά.
Το άγχος αποβάλλεται, επικρατεί η ηρεμία, η συνεργασία και η χαρούμενη περιέργεια και η μάθηση παίρνει το χρώμα της ευτυχίας.


Σκέφτομαι… Πόση σκληρή δουλειά, πόσες ατέλειωτες ώρες, πόση μεγάλη κατάρτιση χρειάστηκε για να γίνει αυτό το βιβλίο πραγματικότητα.
Όμως, εδώ θα το πω με ειλικρίνεια, κάπου χαλάστηκα λίγο. Δεν ξέρω αν έγινε για καθαρά οικονομικούς λόγους, όμως το όλο στήσιμο ενός τέτοιου ξεχωριστού βιβλίου στο αποτέλεσμα της έκδοσης, αρχίζοντας από το εξώφυλλο που δεν ελκύει ιδιαίτερα, μου δίνει την εντύπωση του σκοτεινού, του παλαιϊκού και άχαρου.
Κρίμα. Στην  εποχή μας που τα παιδιά έχουν ανοιγμένα μπροστά τους μια οθόνη, που αναζητούν συνεχώς το λαμπερό και εντυπωσιακό και έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το δικό τους βιβλίο, τόση απίθανη και επίπονη δουλειά χάνεται από ένα κάπως πρόχειρο και φτηνό στήσιμο…
Σαν εκπαιδευτικός το έχω παράπονο. Αδικείται ένα μοναδικό, υπέροχο έργο μια εκπαιδευτικού- συγγραφέως που έχει να δώσει πολλά.

Πάντως, όσοι εκπαιδευτικοί ή γονείς δε στεκόμαστε μόνο στην πρώτη εντύπωση, ας ρίξουμε μια ματιά πιο μέσα με καλή διάθεση. Θα εκπλαγούμε με το πλούσιο και απίθανο σε νοήματα εσωτερικό του και με το πόσα πολλά έχει να μας δώσει, σε μας και τα παιδιά μας.

Μαργαρίτα μου σπουδαία, έχουμε διαβάσει με τα παιδιά της τάξης μου και άλλα έργα σου υπέροχα και ήδη θαύμαζα τη δουλειά σου.

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία! Το αξίζεις!

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ



Σύντομο βιογραφικό

της  Μαργαρίτας Κωνσταντινίδου

Γεννήθηκε στη Δράμα.
 Σπούδασε στην  Αθήνα στην Αρσάκειο Παιδαγωγική  Ακαδημία, στο Βέλγιο Διερμηνεία Κωφών στο  Κρατικό Πανεπιστήμιο  της Μονς και Γαλλική Γλώσσα και Κουλτούρα στην Alliance française.
 ΄Εχει μετεκπαιδευτεί στο Ν.Τ.Ι.D. (National Technical Institute for the Deaf) στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, στην Ειδική Αγωγή στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και έχει επιμορφωθεί στο Gallaudet  College της Ουάσιγκτον  και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Λευκωσίας  στην Κύπρο.
 Εργάστηκε  στην Αθήνα, στη Μονς  και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών ως  δασκάλα γενικής και ειδικής αγωγής, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών ως δασκάλα ειδικής αγωγής, ως καθηγήτρια Γαλλικής στο Μαράσλειο  Διδασκαλείο και ως Σχολική Σύμβουλος στην  Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Αττική και τον Πειραιά.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων.
   Μιλάει  τρεις ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά.
   Συμμετέχει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκει σε σχολές γονέων  και μελλόντων γονέων, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τη μέθοδο της Χαρούμενης Μάθησης για όλες  τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
   Στόχος των βιβλίων της είναι η μάθηση μέσα από πρακτικές , πρωτότυπες και ευχάριστες μεθόδους, γιατί μόνο έτσι το παιδί θα οδηγηθεί στη φιλαναγνωσία, άρα και στη διαβίου παιδεία!
  Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βεργίνα και Γρηγόρη.
Η σελίδα της στο  facebook είναι Νέα Χαρούμενη Μάθηση
  Smart and Fun Learning
  Το  e-mail  kmargita100@yahoo.gr και το τηλέφωνο επικοινωνίας 
  69 4242 0 300.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

1.      «Αγαπώ ό,τι καταλαβαίνω», 3η χιλιάδα Εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ
2.      «1…3…5…9… 10 παπάκια στη σειρά»,   Εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ
3.      «10…9…8…7..  άδεια η λίμνη από παπιά »,  Εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ
4.      «Το πρώτο μου βιβλίο στη νοηματική γλώσσα»,
   4η Εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ
5.      «Μάθε μου τα Μαθηματικά ευχάριστα», ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
6.      «Πες το μου με μια εικόνα», ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
7.      «Το παπάκι ο Νηπίο πάει στο Νηπιαγωγείο» Εκδ. ΒΕΡΓΙΝΑ
8.      «The Happy Little Duck at Kindergarden» ΕκδΒΕΡΓΙΝΑ
9.      «Μάθε μου τη Γλώσσα ευχάριστα» 3η ΄Εκδ. BEΡΓΙΝΑ
10.  «Η μαμά αλφαβήτα και τα γραμματοπαιδάκια της» ΕΚΔ. ΒΕΡΓΙΝΑ
11.  «Η αλφαβήτα από τη Μαργαρίτα» ΕΚΔΒΕΡΓΙΝΑ
12.  «Καρτέλες Γλώσσας από τη Μαργαρίτα» {Υπό έκδοση}
13.  «The Happy Little Duck at KINDERGARTEN»


Για την ομάδα Pearls n' roses





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts