μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Μαρίας Παγώνη στην Πόλυ Μίλτου- "Η συμβολή του βιβλίου στον ίδιο τον άνθρωπο στον τρόπο που σκέφτεται που αντιλαμβάνεται που ενεργεί είναι τεράστια κάθε στιγμή που συντελείται η ανάγνωσή του."





1) Μιλήστε μας λίγο για σας, σαν άνθρωπο πρώτα και μετά σαν συγγραφέα/ ποιήτρια.

Είναι δύο έννοιες ταυτόσημες που υπάρχουν μέσα σε ένα σώμα και μία ψυχή. Οπότε και δεν μπορώ να απαντήσω ξεχωριστά για το καθένα γιατί είναι αλληλένδετα. Μπορώ όμως να σας πω τι επίδραση έχει το ένα στο άλλο. Σαν άνθρωπος είμαι απόλυτα αυθεντική αυτό που σκέφτομαι και αυτό που νιώθω το εκφράζω απερίφραστα αλλά πάντα με τον τρόπο που αρμόζει και που αναλογεί. Το ίδιο πράττω και ως συγγραφέας απόλυτα αυθεντικά εκφράζω μέσα από τη γραφή μου εμένα τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου. Πιστεύω χωρίς ειλικρίνεια η γραφή του κάθε συγγραφέα δεν θα είχε την σφραγίδα του δεν θα εξέφραζε την ταυτότητα του. Οπότε η συγγραφή σκιαγραφεί τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις και τις έννοιες. Έτσι μέσα από το έργο του συγγραφέα γνωρίζεις και τον ίδιο τον άνθρωπο.

2) Ποια νομίζετε πως είναι τα καλύτερα σημεία του χαρακτήρα σας και αν υπάρχει κάτι πάνω σας που σας δυσκολεύει και για το οποίο έχετε αρνητική γνώμη.

Δεν πιστεύω σε καλά σημεία και σε λιγότερο καλά στοιχεία στον χαρακτήρα κάποιου. Όλα είναι θέμα αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Όλα σχετίζονται από το πως τα χειρίζεσαι σε συγκεκριμένες στιγμές και  καταστάσεις. Οπότε κάποιες φορές τα θετικά σου στοιχεία μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση και το αντίθετο.

3)Ποιο ρόλο έχει για σας η συγγραφή στη ζωή σας; Και αν θα μπορούσατε να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή, τι θα θέλατε να μπορούσατε να αλλάξετε;

Η συγγραφή είναι τρόπος έκφρασης, είναι δημιουργία είναι ανάγκη άρα κατέχει ένα κυρίαρχο ρόλο απόλυτης ζωτικής σημασίας στη ζωή μου. Εφόσον δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν προτιμώ να επικεντρώνομαι στις αλλαγές που θα μπορούσα να κάνω σε ότι αφορά στο παρόν και κατ՚ επέκταση στο μέλλον.

4) Μιλήστε μας για το έργο σας, "Αἴσθησις ", σε ποιο είδος ποίησης ανήκει;

Το έργο μου εν γένει μιλά για τον έρωτα και όσα ο έρωτας γεννά. Έτσι ζωγραφίζει με λέξεις και αναπαριστά την ένωση, το πάθος, την έλλειψη, τον βαθύ πόνο, τον αποχωρισμό το ανεκπλήρωτο. Ο έρωτας, ως μοναδική συμπαντική δύναμη τη στιγμή που συντελείται, νικά τον χρόνο και ως εκ τούτου τον θάνατο έτσι μπορεί να μετουσιώνει την κάθε μία ζούσα στιγμή του σε αιωνιότητα.  Ένα απόσπασμα από ένα ποίημα μου λέει ... «επίτρεψέ μου να σε εντάξω και να σε κατατάξω στο πάνθεον των αθανάτων του έρωτα και της σιωπής»  
Οπότε το είδος που υπηρετεί το έργο μου είναι η ερωτική ποίηση.


 5) Ο στόχος του παρόντος έργου ήταν τελικά να μυήσει τον αναγνώστη σε τι; Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό με λίγα λόγια;

Ο στόχος του βιβλίου μου είναι να μπορέσει να κάνει τους αναγνώστες του να ταυτιστούν να συγκινηθούν να νιώσουν κάθε μία λέξη που θα διαβάσουν. Να τους μυήσει στον βαθύτερο συναισθηματικό τους κόσμο καθώς θα τον κατακλύσουν εικόνες συναισθήματα που θα αποτυπωθούν εντονότερα όταν κλείσουν το βιβλίο και όλα θα συνεχίζονται να πάλλονται μέσα τους.

6) Όταν το βιβλίο σας τελείωσε, πιστεύετε ότι εκφράσατε ελεύθερα όλα όσα θέλατε ή είναι και μερικά που θα επιθυμούσατε να είχατε συμπληρώσει πριν αυτό εκδοθεί;

Καθώς γράφω δεν σκέφτομαι. Δεν ψάχνω να βρω τις κατάλληλες λέξεις, φράσεις. Αρχίζω να γράφω χωρίς να γνωρίζω από πριν τι θα αποτυπωθεί στο χαρτί. Είναι σαν όλα να υπάρχουν μέσα μου και το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσω να γράφω για να αρχίσουν όλα να  ρέουν και να απλώνονται σαν έτοιμα από καιρό. Οπότε στο παρόν βιβλίο όλα έχουν αποτυπωθεί όπως έπρεπε να αποτυπωθούν στη δεδομένη στιγμή που εκφράστηκαν.

7)Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;

Η έμπνευση έρχεται από παντού από μία λέξη, από μία εικόνα από ένα συναίσθημα από μια στιγμή. Όλα αυτά μπορεί να υπάρξουν σε παρόντα χρόνο όμως σίγουρα ενέχουν και εμπεριέχουν παρελθόντα γεγονότα και καταστάσεις γιατί ότι έχουμε ζήσει το κουβαλάμε μέσα μας. Όλα αυτά είναι απλώς το ερέθισμα για να ξυπνήσουν εκείνα που θέλουν να αποτυπωθούν να αποτιναχθούν και να αποκτήσουν σχήμα και νόημα.

8) Καθώς γράφετε, σκέφτεστε ποτέ να αλλάξετε κάτι που μπορεί να μην αρέσει ή να προβληματίζει έντονα, ώστε με το τελικό αποτέλεσμα να ελκύσετε θετικότερα τους αναγνώστες σας;

Θεωρώ ότι αν γράφεις για τον αναγνώστη χάνεις τον εαυτό σου και την αλήθεια σου και έτσι τίποτα από αυτά που θα γράψεις δεν θα φτάσει και δεν θα αγγίξει στο τέλος τον ίδιο τον αναγνώστη. Οπότε όχι δεν αλλάζω κάτι για να γίνει ελκυστικότερο το έργο προς τον αναγνώστη αλλάζω κάτι για γίνει πιο δικό μου αγαπημένο και κατ՚ επέκταση πιο αγαπημένο και στον τελικό αποδέκτη.

9) Για ποια ηλικία συνηθίζετε να γράφετε, για παιδιά ή ενήλικες, τι είδος λογοτεχνίας σας αρέσει να υπηρετείτε και γιατί επιλέξατε αυτό το είδος;

Η αλήθεια είναι ότι η ποίηση είναι αυτό που με εκφράζει περισσότερο. Αγαπώ τη μαγεία που εκπέμπει ο συμπυκνωμένος της λόγος. Αυτό που μπορεί να πει και να δημιουργήσει με ελάχιστες λέξεις. Η δύναμη της είναι μοναδική και αυτό είναι που με ελκύει. 

10) Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμβολή ενός βιβλίου, και μάλιστα βιβλίου ποίησης, στον ρου της ιστορίας;

Δεν χρειάζεται να περάσουν τα 100 χρόνια που απαιτούνται προκειμένου να γραφτεί η συμβολή του βιβλίου στον ρου της ιστορίας  Η συμβολή του βιβλίου στον ίδιο τον άνθρωπο στον τρόπο που σκέφτεται που αντιλαμβάνεται που ενεργεί  είναι τεράστια κάθε στιγμή που συντελείται η ανάγνωσή του. Οπότε προτιμώ τα μικρά καθημερινά θαύματα που συντελεί το βιβλίο μέσα από τη συμβολή του στον άνθρωπο και στο περιβάλλον γύρω του.

11) Πείτε μας τι πιστεύετε για τη φιλαναγνωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά την Πατρίδα μας; Πώς θα μπορούσε να γίνει μια θετική πραγματικότητα σε περισσότερα άτομα;

Όπως προείπα κάθε φορά που αναγιγνώσκουμε ένα βιβλίο συντελείται ένα θαύμα. Αυτό όμως για να συντελεστεί και να μπορέσει να εδραιωθεί ως κεκτημένο πρέπει να ξεκινήσει πρώτα μέσα από τον μικρότερο πυρήνα της κοινωνίας μας την οικογένεια. Ένα παιδί αντιγράφει συμπεριφορές κι αν εμείς ως γονείς δεν διαβάζουμε και δεν ωθούμε το παιδί στο να διαβάσει εκείνο δεν θα κατανοήσει ποτέ την σπουδαιότητα και την ανάγκη της φιλαναγνωσίας.

 12) Τι είδος επιλέγετε εσείς να διαβάζετε περισσότερο σε ώρες χαλάρωσης και γιατί;

Δεν επιλέγω να διαβάσω κάτι σε σχέση με την ώρα τον χώρο ή την μόδα. Επιλέγω βάσει διάθεσης αλλά σίγουρα θα είναι κάτι που θα μου προσφέρει τροφή για σκέψη έτσι ώστε αυτό που θα διαβάσω να με πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά από την στιγμή που το ξεκίνησα.

13) Υπάρχουν συγγραφείς, (ποιητές, καλλιτέχνες, σπουδαίοι δημιουργοί) που να σας έδωσαν την ώθηση να προχωρήσετε τα όνειρά σας; Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα ή κάποια φράση που σας εντυπώθηκε στην ψυχή;

Βέβαια και υπάρχουν και συγγραφείς και καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι, δρω και ενεργώ στη ζωή μου και στις αποφάσεις μου γύρω από αυτήν.   Επίσης υπάρχουν και φράσεις που έχουν εντυπωθεί μέσα μου και που κατά περιόδους τις ασπάζομαι. Αυτή την περίοδο αυτό που με εκφράζει είναι: «Βρες αυτό που αγαπάς και άφησέ το να σε σκοτώσει» Τ. Μπουκόφσκι

14) Κάποτε, θα μπορούσατε ίσως να σκεφτείτε να υπηρετήσετε εσείς ή το βιβλίο σας ένα άλλο είδος τέχνης; Και ποιο νομίζετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα;

Μαζί με την τέχνη του λόγου θα ήθελα πολύ να μπορώ να υπηρετήσω την εικαστική τέχνη που τη θεωρώ ποίηση μέσω εικόνων.

15) Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιον/ους που σας έκριναν ότι θα έπρεπε να εκδώσετε τα έργα σας; Και πώς σας έπεισαν;

Βέβαια υπάρχουν και τους ευχαριστώ επανειλημμένως γιατί ποτέ δεν μου είναι αρκετό. Είναι οι πολλοί δικοί μου άνθρωποι που αγάπησαν τόσο πολύ τα γραπτά μου που με έκαναν να αγαπήσω κι εμένα περισσότερο μέσα από αυτά.

16) Τι θεωρείτε εσείς ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ως προς το χώρο των εκδόσεων ή της προώθησης ενός βιβλίου;

Θα ήθελα ο χώρος των εκδόσεων να βλέπει όλη αυτή τη δημιουργική διαδικασία περισσότερο ως λειτούργημα και λιγότερο ως επιχείρηση. Σχετικά με την προώθηση εξαρτάται πάντα από τον εκάστοτε εκδοτικό οίκο την πολιτική του και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν.  

17) Λένε πως γεννιέσαι και πεθαίνεις καλλιτέχνης. Πιστεύετε πως αυτό αληθεύει κι αν όχι, θέλετε να μας πείτε τη δική σας άποψη

Γεννιέσαι και πεθαίνεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Για την πορεία του καθενός παίζουν ρόλο οι προσληφθείσες επιρροές που δέχεται από μικρή ηλικία οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην έκφραση κάποιον χαρακτηριστικών που ενδεχομένως να υπήρχαν από τη γέννηση ή μπορεί να διαμορφώθηκαν στην πορεία. Οπότε κάποιοι μπορεί να γεννήθηκαν καλλιτέχνες και κάποιοι να δημιουργήθηκαν στην πορεία της ζωής τους.

18) Ο κάθε άνθρωπος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Εσείς είστε ο άνθρωπος της λογικής ή του συναισθήματος;

Όπως έλεγε και ο Νίτσε δεν υπάρχουν γεγονότα παρά μόνο ερμηνείες. Οπότε σίγουρα ο κάθε άνθρωπος όχι μόνο βλέπει διαφορετικά τα πράγματα αλλά και τα βιώνει διαφορετικά. Εγώ θεωρώ ότι είμαι ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος που δρα με τη λογική που του υπαγορεύουν οι συνθήκες και τα συναισθήματα του. 

19) Υπάρχουν βιβλία αγαπημένα στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Δυστυχώς για τους άλλους ανήκω σε αυτούς που δεν δανείζω κανένα βιβλίο μου είτε είναι από τα αγαπημένα μου είτε από τα λιγότερο αγαπημένα μου. Αναπτύσσω ένα βαθύ δεσμό με τα βιβλία μου έχω μία σχέση εξάρτησης. Και για τον ίδιο λόγο δεν δανείζομαι βιβλία.

20) Σας έχει συμβεί, μετά από χρόνια, να διαβάσετε ένα παλιό σας έργο και να θέλατε να μην είχε εκδοθεί ή να θέλετε να διορθώσετε- αλλάξετε πολλά ή λίγα μέσα σε αυτό;

Ως νέα συγγραφέας δεν έχω ακόμα παλιά έργα για να ανατρέξω. Αλλά ακόμα κι αν είχα δεν θα το σκεφτόμουν γιατί ότι γράφω αφορά την συγκεκριμένη στιγμή οπότε δεν θα θέλω να  επέμβω μεταγενέστερα για να αλλάξω κάτι.

21) Οι διάφορες κριτικές και τα σχόλια γύρω από το έργο σας θεωρείτε πως λειτουργούν θετικά ή αρνητικά και πώς τα αντιμετωπίζετε συνήθως;

Οι όποιες κριτικές θετικές ή αρνητικές είναι καλοδεχούμενες από τη στιγμή που γίνονται καλή τη πίστει.

22) Συνηθίζεται να πιστεύεται πως ο χώρος της ποίησης είναι κάπως πιο δύσκολος από τα λογοτεχνικά κείμενα σε πεζή απόδοση. Πώς νομίζετε ότι θα μπορούσε να ελκυστεί το αναγνωστικό κοινό και σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας;

Δυστυχώς είναι γεγονός ότι η ποίηση ως είδος δεν είναι τόσο γενικά αποδεκτό όσο η πεζή λογοτεχνία. Ίσως θα μπορούσε αυτό να αλλάξει  αν οι δημιουργοί της την έντυναν με πιο λιτή ενδυμασία έτσι ώστε να μπορεί να φαντάζει πιο άμεση και χωρίς να γεννά το ερώτημα «τι θέλει να πει ο ποιητής»

23) Τελειώνοντας θα θέλατε να μιλήσετε με μία φράση ή πρόταση στους υποψήφιους αναγνώστες σας και να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να διαβάσουν  το έργο σας;

Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά θα σωπάσω και θα αφήσω το βιβλίο μου να μιλήσει με τον δικό του τρόπο έτσι ώστε οι ίδιοι οι αναγνώστες απαντήσουν στο ερώτημα που θέσατε.


Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε και σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία σε κάθε σας έργο!

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία!



ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Παγώνη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτη σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση για 23 έτη στον τομέα των Υποτροφιών και Χορηγιών όπως επίσης και στην Οργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Ακαδημαϊκών Συνεδρίων
Έχει παρακολουθήσει: Μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ. Μαθήματα εξ' αποστάσεως Ιστορίας και Φιλοσοφίας καθώς και σεμινάρια στην Ιστορία της Τέχνης. Της αρέσει να ταξιδεύει, να μαθαίνει και να αγαπά. Λατρεύει τις λέξεις που μπορούν να σχηματίσουν, να χρωματίσουν και να δημιουργήσουν εικόνες και δυνατά συναισθήματα μέσα από ένα λευκό χαρτί. Αυτό ήταν το έναυσμα να ξεκινήσει να γράφει καθώς προτιμά να μιλά μέσα από αυτά που λαχταρούν να ειπωθούν.


Για την ομάδα Pearls n' roses

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts