μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

CHILDREN have the right NOT to be silent’’ - Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μη μένουν σιωπηλά- Μαρία Λάμπρου


Εδώ και μήνες η ανθρωπότητα βάλλεται από έναν αόρατο εχθρό. Συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, άλλοι παλεύουν με το θάνατο, ενώ κάποιοι άλλοι σφυρίζουν προκλητικά αδιάφορα , με τη μάσκα κολάρο.  Δεν σας κρύβω ότι καθημερινά αγωνιώ στον εργασιακό μου χώρο ντυμένη σαν ‘’αστροναύτης’’  εφαρμόζοντας αυστηρά το πρωτόκολλο για τη διασφάλιση των ασθενών μου, της υγείας μου και των ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα έρχομαι σε επαφή. Η έννοια της ’’ελευθερίας’’ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την υγεία και τη ζωή. Αυτή η άνιση μάχη με τον ιό θ΄αφήσει πίσω της ό,τι κι ένας πόλεμος: Νεκρούς, ασθενείς, ψυχολογικά ευάλωτους, ψυχικά τραυματισμένους, οικονομικά κατεστραμένους, παιδιά που πεινούν!                                           

Ίσως όμως διδάξει και πολλά.  Ελπίζω! Αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό, αγάπη προς τον συνάνθρωπο, πίστη στον Θεό, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.  Με νότες αισιοδοξίας, ξεκίνησε σήμερα η μέρα μου, καθώς έπεσαν στα χέρια μου ενδιαφέροντα άρθρα.  Το 2021 << Η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη με εμπλουτισμένες τις εκπληκτικές μόνιμες συλλογές της ανοίγει ξανά τις πόρτες της >> γράφει η Μ. Λεμονιά στο Πρώτο Θέμα. << Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Η νέα πινακοθήκη θα είναι ένα ακόμη κόσμημα για την Αθήνα. Η ‘’Λαϊκή αγορά’’ του Παναγιώτη Τέτση, ένα έργο μνημειακών διαστάσεων θα υποδέχεται το κοινό με ένα ευανάγνωστο μήνυμα: ‘’Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο, όπως μια λαϊκή αγορά’’. Η λαϊκή αγορά είναι ένα πανηγύρι αισθήσεων. Το ίδιο και η τέχνη. Μόνο που η απόλαυση που προσφέρει η τέχνη είναι πνευματική>>.                                                                                                     

Σε πείσμα λοιπόν των καιρών, η θέληση και η αγάπη  για την τέχνη δεν ξεθωριάζει, αλλά αναγεννάται και τροφοδοτείται.                                                         

 Και  όπως αναφέρει η Δ/ντρια της  Ε.Π. κα Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα : << Αν βάλεις στόχο αυτό που εγώ ονομάζω δημιουργική ουτοπία… είναι βέβαιο ότι θα φτάσεις κάποτε στο ποθητό αποτέλεσμα. Θέλω η Εθνική Πινακοθήκη να γίνει το σπίτι όλων των Ελλήνων. Η Τέχνη είναι προνόμιο των πολλών>>.                                                                                            

Από την άλλη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αξιοποιεί ένα διατηρητέο κτίριο και δύο βοηθητικά κτίσματα στην Πλάκα, για να στεγάσει τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.                                                                                                       

Είναι αναμφισβήτητη η ευεργετική επίδραση της τέχνης. Καθοριστική στη διαμόρφωση και την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Ανθεί ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Είναι προσόν να μετατρέπεται το συναίσθημα, το βίωμα, η ωμή πραγματικότητα, το όμορφο ή το άσχημο σε εικόνα ή λόγο.  Αυτό ακριβώς κάνει η Τέχνη. Δεν μένει ποτέ σιωπηλή, θα έλεγα παραφράζοντας τον τίτλο της εικαστικής έκθεσης ‘’ CHILDREN have the right NOT to be silent’’  - Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μη μένουν σιωπηλά. Πρόκειται για ομαδική έκθεση που διοργανώνει η Διεθνής Πολιτιστική  Πλατφόρμα ART HUB ATHENS υπό την επιμέλεια της Τώνιας Νησωτάκη και υπεύθυνο επικοινωνίας τον Δημήτρη Λαζάρου. 

Η έκθεση στεγάζεται στον εμβληματικό  χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, στην Κηφισιά και θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Έως τότε λειτουργεί διαδικτυακά, στην πολιτιστική σελίδα www.art-profiles.net του Δημήτρη Λαζάρου. Η επιμελήτρια εκθέσεων κα Νησωτάκη αναφέρει μεταξύ άλλων :  << Ο επισκέπτης περιπλανάται ανάμεσα στα εικαστικά παιδιά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αναστοχάζεται, επιστρέφει σε μνήμες….Ορμώμενος από τη συνομιλία αυτή , προσδιορίζει εκ νέου το ζήτημα και διαγράφει στη συνείδησή του, την ανάγκη εξασφάλισης ενός κόσμου στον οποίο τα παιδικά δικαιώματα θα αποτελούν αδιαμφισβήτητη καθολική πραγματικότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία κοινωνικής αφύπνισης εφορμώμενης από το οπτικό ερέθισμα>>.

 

 Για την ομάδα Pearls n'Roses 

    Μαρία Λάμπρου

(13 Δεκεμβρίου 2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts