μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Collete (2018) - κριτική της Ανθό




Collete (2018)

Σκηνοθεσία: Γουός Γουέστμορλαντ
Σενάριο: Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, Γουός Γουέστμορλαντ, Ρεμπέκα Λινκέβιτς
Ηθοποιοί: Κίρα Νάιτλι (Κολέτ),  Ντόμινικ Γουέστ (Ουίλι), Φιόνα Σo (Σίντο), Ντενις Κοχ (Μίσσυ).


Η Κολέτ είναι μια νεαρή επαρχιώτισσα που  παντρεύεται τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (κατά κόσμον Ουίλι) και πηγαίνει να ζήσει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι. Μπαίνει στα σαλόνια καλλιτεχνικών κύκλων, όπου η  κοινωνική ζωή της εποχής είναι ιδιαίτερα έντονη. Την κερδίζει ο κόσμος της τέχνης και της λογοτεχνίας. Έτσι ξετυλίγεται το μεγάλο  συγγραφικό της ταλέντο και όχι μόνο.

Το πρώτο διάστημα  της έγγαμης ζωής της δεν είναι εύκολο.  Καταφέρνει όμως και προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον, αλλά δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις συχνές απιστίες του συζύγου της. Και όχι μόνο.

Ο Ουίλι, αποδεικνύεται πως δεν είναι συγγραφέας αλλά ιδιοκτήτης ενός λογοτεχνικού εργαστηρίου από το οποίο εκδίδονται βιβλία με το όνομά του, ωστόσο είναι  γραμμένα από άγνωστους συγγραφείς.  Το συγγραφικό ταλέντο του Ουίλι είναι ανύπαρκτο, σε αντίθεση με το ταλέντο του στο μάρκετινγκ.  Ενθαρρύνει την Κολέτ να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Κλοντίν».  Το βιβλίο της, αυτοβιογραφία σε μεγάλο βαθμό, γίνεται ανάρπαστο, αλλά υπογεγραμμένο από τον Ουίλι. Πιέζει την Κολέτ να γράψει ξανά για την «Κλοντίν» και χωρίς δισταγμό της προτείνει να αποκαλύψει προσωπικές τους στιγμές  προκειμένου να δημιουργηθεί σκάνδαλο και να ανοίξει ο δρόμος  για την μεγάλη επιτυχία της «Κλοντίν».  Έτσι το πρώτο βιβλίο ακολουθούν άλλα δύο. Στο Παρίσι ο κόσμος ερωτεύεται την  Κλοντίν.  Χάρη στο  ταλέντο του Ουίλι στο μάρκετινγκ  η «Κλοντίν»  γίνεται  brand και κυκλοφορούν από σαπούνι μέχρι αρώματα και προϊόντα μακιγιάζ.

Μια ιδιαίτερη μορφή αγάπης, μια έντονη σχέση υπάρχει μεταξύ τους. Η σχέση τους διαταράσσεται και τα πάντα αλλάζουν όταν η Κολέτ ζητάει συγγραφικά δικαιώματα από τον Ουίλι, κι εκείνος αρνείται. Η Κολέτ αναζητάει αγάπη και κατανόηση αλλού. Τα βρίσκει στην πλούσια μεγαλοαστή Μίσι. Αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο που τόσο αγαπάει και την απελευθερώνει. Το καλλιτεχνικό της ταλέντο ξετυλίγεται σε διάφορες μορφές της τέχνης. Ο Ουίλι δέχεται την επανάσταση της συζύγου του κάνοντας κι ο ίδιος τη ζωή του. Ένα μεγάλο του λάθος διαλύει αυτόν τον ιδιόρρυθμο γάμο. Η παράξενη αλλά μοναδική αυτή σχέση χάνεται για πάντα. «Σκότωσες το παιδί μας!» του φωνάζει και χωρίζουν.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΛΕΤ

Η Γαλλίδα που αγνόησε όλα τα ταμπού. Έγινε χορεύτρια στο Μουλέν Ρουζ για να γράψει βιβλίο και η αστυνομία έκοψε το χορευτικό ως προκλητικό. Η Γαλλίδα Συντονί Γκάμπριελ Κολέτ. Ένα κορίτσι γεννημένο το 1873, σε χωριό της Βουργουνδίας.  Παντρεύτηκε τρεις φορές με επιφανείς Γάλλους πολίτες. Συγγραφέας πολλών επιτυχιών με  τα βιβλία της ξεσήκωνε το γυναικείο φύλλο.  Σε μια εποχή που οι γυναίκες πάλευαν τα δικαιώματα τους, η Κολέτ έγινε σύμβολο για τις φεμινιστικές οργανώσεις. 

Έκοψε τα μαλλιά της κοντά, εργάστηκε ως χορεύτρια, δεν έκρυψε την ερωτική της  σχέση της μία γυναίκα. Πέθανε το 1954 έχοντας γράψει σημαντικά μυθιστορήματα που έγιναν ταινίες, θεατρικά έργα και μούζικαλ. Το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από τον καλλιτεχνικό χώρο με τον Πολ Κλοντέλ να την αποκαλεί το 1927 «τη σπουδαιότερη εν ζωή συγγραφέα της Γαλλίας».

Βιβλία της Συντονί Γκάμπριελ Κολέτ στα ελληνικά: Η Θεατρίνα εκδόσεις Printa, Ο Αγαπημένος εκδόσεις Printa, To Τέλος του Αγαπημένου εκδόσεις Καστανιώτης,  Το σπίτι της Κλωντίν εκδόσεις Καστνιώτης, Η Γέννηση της μέρας εκδόσεις Καστανιώτης,  Ζιζή Εκδόσεις Ντουντουμής-Διάγραμμα,  Ηθικό και Ανήθικο Εκδόσεις Αστάρτη, Chéri εκδόσεις Scripta, Η γάτα εκδόσεις  Scripta κ.α.

   Μία ταινία που θα σας στενοχωρήσει, θα σας διασκεδάσει, θα σας θυμώσει, αλλά θα σας αφήσει με αισιοδοξία.  Μην την χάσετε!

                                Θα σας αφήσω με την αγαπημένη μου φράση από την ταινία:
                                          «αυτός που κρατάει την πένα γράφει την ιστορία»

                               


            Χαμογελάτε φαρδιά κι αναπνεύστε βαθιά
             Ανθό! 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts