μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: "Η Γυναίκα του κόσμου", Εκδόσεις Grotesque



Πρόκειται για μια συνεργασία της Ταγκάλου με τον φωτογράφο Νίκο Νικόπουλο καθώς το έργο περιλαμβάνει ποίηματα και φωτογραφίες με θέμα την Γυναίκα του Κόσμου.


Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά ενώ μέρος των εσόδων διατίθενται στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών.



Το βιβλίο προλογίζει 
η Συγγραφέας Εύα Παυλίδου

Υπεύθυνη των εκδόσεων Grotesque


Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για να περιγράψουν και να εξηγήσουν το αιώνιο σύμβολο της ζωής που ονομάζεται ΓΥΝΑΙΚΑ.
Η λογοτεχνία τοποθετούσε ανά τους αιώνες τη γυναίκα στη θέση που της επέβαλαν οι εποχές, ενώ οι ποιητές κατέγραφαν με ερωτισμό το σωματικό της κάλλος.
Χρειάστηκαν αιώνες αγώνα και πάλης, για να αλλάξει η συνθήκη όπου ‘το ασθενές φύλο’ υποτάσσεται, υποτιμάται, αποκλείεται από την εργασία μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία.
Σταδιακά τούτη η αλλαγή επήλθε και στη σύγχρονη ποίηση, στην οποία βλέπουμε στίχους να εμβαθύνουν, να φωνάζουν ένα βροντερό όχι στην καταπίεση των γυναικών, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη.
«Η Γυναίκα του Κόσμου…» αποτελεί μια  κραυγή που γράφτηκε από μια Γυναίκα για όλες τις Γυναίκες.
Η πολυβραβευμένη ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου υμνεί τη γυναίκα, ενώ παράλληλα μέσα από τον αιχμηρό της λόγο φέρνει στην επιφάνεια φαινόμενα βίας και εκμετάλλευσης, που δυστυχώς σε αρκετές κοινωνίες ανά τον κόσμο φαίνεται να μην έχουν εξαλειφθεί. Μια κλιμακωτή διαδρομή από τη παιδί-γυναίκα «Όταν ήμουν δέκα, έβγαζα τα παπούτσια μου και άφηνα τα πόδια μου σαν αφηνιασμένα ζώα να τρέχουν γύρω-γύρω από τη μάνα μου», μέχρι την έφηβη-γυναίκα που η χειραφέτησή της είναι έντονη «Θα γίνω το είδος που όλοι περιμένουν. Το είδος που με μεγαλώνουν να γίνω. Η οικογένεια, η κοινωνία, ο εαυτός μου».
Μιλά απευθείας στην καρδιά με λέξεις που αναδεικνύουν την έννοια της ταυτότητας, το πέρασμα στην ενηλικίωση, τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, τη διαφορετικότητα, τη γυναίκα μετανάστρια αλλά και τη γυναίκα με αναπηρία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η σημαντική λεπτομέρεια όπου η ποίηση και η φωτογραφία συναντώνται σε έναν κοινό τόπο για την ανάδειξη του γυναικείου φύλου.
Ο ταλαντούχος φωτογράφος Νίκος Νικόπουλος χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα, συνοδεύει μαγευτικά την ποίηση της Νίκης Ταγκάλου.
Μια γλώσσα που συνομιλεί με όλο τον κόσμο και επικοινωνεί μέσω ενός σιωπηλού διαλόγου με τους στίχους.
Η σύμπραξη των δυο καλλιτεχνών ολοκληρώνεται σε ένα αρμονικό συνονθύλευμα έκφρασης.
Κλείνοντας, θέλω να τους συγχαρώ για την αξιέπαινη πράξη αλληλεγγύης προς κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει καταστάσεις βίας, καθώς έσοδα του βιβλίου διατίθενται για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Πειραιά και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη που βρίσκονται αρωγοί σε τούτο το εγχείρημα.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η Νίκη Ταγκάλου γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά όπου και ζει μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε σχολή Φωτογραφίας κι εργάστηκε για έναν χρόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως φωτογράφος. Έκτοτε δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα ασχολούμενη με τις Δημόσιες σχέσεις. 
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Επίτιμο Μέλος της International Art Academy. Κάτοχος Bachelor of Arts in Poetry.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- "Μ
AXH ΕΡΩΤΩΝ" 2012 
- "
EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΙΩΠΗΣ" 2013 (Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014) 
- "ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ" 2014 (Βραβείο
 ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2015) 
- "30 ΗΜΕΡΕΣ" 2015
 
- "
O ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ" 2017 
- "ΕΡΩΤΕΣ ΕΝ ΤΑΦΩ" 2018 (
Bραβείο Αριστείας Συγγραφικού Έργου 2018)

Πλήθος δημοσιεύσεων της σε διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και συμμετοχή σε ομαδικές ποιητικές συλλογές.
 

Έχει τιμηθεί επίσης :

-ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΟΦΟΚΛΗΣ" στον 1
o Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης "ΜΑΝΩΛΗ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗ"
-Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013 
-Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ στα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2013.
-ΒΡΑΒΕΙΟ "ΣΑΠΦΩ" στον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ"
-ΒΡΑΒΕΙΟ "ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ" στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης " Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ"
-ΕΠΑΙΝΟ στους 33ους Πανελλήνιου Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών, της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών.

To
2015 συμμετείχε στο εικαστικό Λεύκωμα “ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ" με σύγχρονες ποιήτριες και χαράκτριες. Μια πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας το οποίο εκτέθηκε για ένα μήνα στο Μουσείο Γουναρόπουλου.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ



Το βιβλίο περιέχει ποιήματα και φωτογραφίες αφιερωμένες στις γυναίκες κάθε ηλικίας.

Τα έσοδα του βιβλίου υποστηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες και το υποστηρίζει ο Δήμος Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts