μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Kill Your Darlings, Σκότωσε τους Αγαπημένους σου (2013) - Κριτική της Ανθό







Σκηνοθεσία: Τζον Κροκίδας.
Σενάριο: John Krokidas, Austin Bunn.
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ράντκλιφ (Αλλεν Γκίνσμπεργκ), Ντείν Ντιχάν (Λουσιέν Κάρρ), Μάικλ Χολ (Ντέιβιντ Κάμερερ) Μπεν Φόστερ (Ουίλιαμ Μπάροούζ), Τζακ Χιοουστον (Τζακ Κέρουακ).

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία και εξελίσσεται στην Αμερική το 1944. Στην ταινία βλέπουμε τον  Λουσιέν Καρ συγγραφέα, να κάνει μία καθοριστική γνωριμία, τόσο για τους ίδιους όσο και για την τέχνη, των Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ και Μπάροουζ. Η γνωριμία τους και η δολοφονία του εραστή του Λουσιέν Καρ από τον ίδιο, αποτελούν το θέμα της ταινίας.
Στο «Σκότωσε τους Αγαπημένους σου» του ελληνοαμερικανού Τζον Κροκίδας, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ υποδύεται τον Αλλεν Γκίνσμπεργκ τον ανοιχτά ομοφυλόφιλο ποιητή.
Γιος του ποιητή Λούις Γκίνσμπεργκ, ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ είναι ένας από τους δημιουργούς της γενιάς των μπιτ. Το κίνημα έδρασε στις δεκαετίες 1950-1960. Η γενιά των μπιτ, αν και αποτελείτο από μικρό αριθμό μελών, επέδρασε τόσο ισχυρά  στην αμερικανική λογοτεχνία και την κοινωνία που χαρακτηρίστηκε ως λογοτεχνική γενιά και κίνημα. Η γενιά των μπιτ επηρέασε και μετέπειτα τα κινήματα των χίπις και των πανκ.
Ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ εκτός από το κίνημα των μπιτ έγινε γνωστός παγκόσμια  για την ακτιβιστική του δράση και φυσικά για το αριστούργημα «Howl» το κλασσικό ποίημα- ύμνο για  κάθε επαναστάτη.
Η δολοφονία- αληθινό γεγονός της ταινίας, αποτελεί επίσης την βάση για την  ιστορία του βιβλίου «Και οι Ιπποπόταμοι Έβρασαν Μέσα στις Δεξαμενές τους», που ο Κέρουακ έγραψε μαζί με τον Μπάροουζ το 1944, ακριβώς τη χρονιά που οι δυο τους προσπάθησαν να καλύψουν τον Καρ, μπλέκοντας για πρώτη φορά με το νόμο. Το βιβλίο εκδόθηκε μόλις το 2008, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Καρ το 2005.
Στην ταινία γίνεται μικρή, πικρή αναφορά στην έπαρση του αμερικανικού λαού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Επίσης βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αναφορά στα άτομα με ψυχώσεις και πως επηρεάζεται η ζωή της οικογένειας των ατόμων αυτών.
Η σκηνοθεσία εκπληκτική, οι διάλογοι ιδανικοί και η μουσική επένδυση παίζει τον δικό της ρόλο ως ένας ακόμα ηθοποιός.
Kill your darlings ένας κανόνας στα μαθήματα δημιουργικής γραφής, μια υπέροχη ταινία. Μην την χάσετε!




Βιβλία του Γκίνσμπεργκ στα ελληνικά: Ημερολόγια εκδόσεις Εστία, Ουρλιαχτό εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος, Ουρλιαχτό-Κάντις και άλλα ποιήματα εκδόσεις Άγρα, Οι Επιστολές του Γιάχε εκδόσεις Απόπειρα, Πλουτώνια Ωδή και άλλα ποιήματα εκδόσεις Απόπειρα, Ποιήματα εκδόσεις Συνέχεια κ.α.

«Αγάπη που συσσωρεύεται
εντέλει μπαγιατεύει
το μόνο πράγμα που έχουμε
είναι αυτό που παρέχουμε

Λούις Γκίνσμπεργκ
Θα σας αφήσω με τις αγαπημένες μου ατάκες από την ταινία:
«Δεν μπορεί να υπάρξει δημιουργία πριν από την μίμηση»
«Ας εφεύρουμε νέες λέξεις»


                            Χαμογελάτε φαρδιά και αναπνεύστε βαθιά!

                                               Ανθό




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts