μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Παρασκευής Μπακέλλα στην Πόλυ Μίλτου- "Δεν θα ήθελα να προδιαγράψω το μέλλον. Θα οδηγηθώ από την επιθυμία μου να γράφω…"



1) Μιλήστε μας λίγο για σας, σαν άνθρωπο πρώτα και μετά σαν συγγραφέα.
Μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μου μπορώ να πω με σιγουριά ότι μου αρέσει να δίνω - να προσφέρω, να διαβάζω πολύ, να αναγεννιέμαι μέσα στη μοναχικότητά μου, να κερδίζω τον χρόνο μου κάνοντας παρέα με ανθρώπους που μπορώ να επικοινωνήσω, να απολαμβάνω τη φύση.

2) Ποια νομίζετε πως είναι τα καλύτερα σημεία του χαρακτήρα σας και αν υπάρχει κάτι πάνω σας που σας δυσκολεύει και για το οποίο έχετε αρνητική γνώμη.
Έχω την εντύπωση πως όσα μου αρέσουν στον χαρακτήρα μου και τα ονοματίζω «θετικά», υπάρχουν στιγμές που με δυσκολεύουν, που λειτουργούν τροχοπέδη στη ζωή μου.

3) Ποιο ρόλο έχει για σας η συγγραφή στη ζωή σας; Και αν θα μπορούσατε να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή, τι θα θέλατε να μπορούσατε να αλλάξετε;
Η συγγραφή λειτουργεί θεραπευτικά. Εκείνο που με καίει, που με κατατρώει, που με πονά παίρνει τη μορφή του στο χαρτί και αφήνει μέσα μου χώρο για κάτι καινούριο, που αναπόφευκτα θα έρθει. Δεν θα άλλαζα κάτι, γιατί αυτό θα άλλαζε και κάτι άλλο κι έτσι θα μπορούσε να προκληθεί μια χιονοστιβάδα από αλλαγές που θα μετασχημάτιζαν το μοτίβο της ζωής μου, με το οποίο είμαι ικανοποιημένη.

4) Μιλήστε μας για το βιβλίο σας σε ποιο είδος λόγου… ανήκει;
Πρόκειται για μια ιστορία που διαρκεί πέντε μέρες και έναν μήνα, αλλά, εμπεριέχει το πριν και το μετά αυτού του χρονικού διαστήματος. Έχει χαρακτήρα κοινωνικό, ερωτικό, αστυνομικό; Ο καλύτερος κριτής είναι ο αναγνώστης.




5) Μέσα στο βιβλίο σας θεωρείτε πως υπάρχουν και δικά σας βιογραφικά στοιχεία ή είναι μόνο μυθοπλασία;
Πώς να γράψεις αψηφώντας εκείνο που μέσα σου αγκομαχά να δει το φως; Θα βγει αλλά θα προσαρμοστεί σε εκείνο που επιθυμεί ο ήρωας της ιστορίας. Θα το οικειοποιηθεί και θα προχωρήσει μαζί του. Θα το κάνει δικό του, μέρος του χαρακτήρα του.

6) Οι ήρωές σας είναι πρόσωπα υπαρκτά; Αν όχι, από πού προήλθε η λογοτεχνική τους γέννηση;
Άλλοτε υπαρκτά, άλλοτε της φαντασίας μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι χαρακτήρες τους κτίζονται εξ αρχής, με αποτέλεσμα να έχουν τη δική τους γνώμη απέναντι στις καταστάσεις που προκύπτουν.

7) Τα ονόματα των ηρώων σας, τουλάχιστον των πρωταγωνιστών, είναι τυχαία ή έχουν κάποια αλληγορική- συμβολική σημασία;
Τα ονόματα συνδυάζονται μεταξύ τους, άλλοτε έχουν συμβολική σημασία, αλλά ποτέ δεν είναι τυχαία.

8) Όταν το βιβλίο σας τελείωσε, πιστεύετε ότι είπατε όλα όσα θέλατε ή είναι και μερικά που θα επιθυμούσατε να είχατε συμπληρώσει ή δεν αναφέρατε και για ποιο λόγο;
Ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία στο πλαίσιο που συγκλίνουν οι ζωές κάποιων ανθρώπων, των ηρώων και εκείνων που τους πλαισιώνουν. Δεν είχα κατά νου να εστιάσω σε μια συγκεκριμένη ιδέα ή να περάσω ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

9) Ο στόχος του παρόντος έργου ήταν τελικά να μυήσει τον αναγνώστη σε τι; Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό με λίγα λόγια;
Όσοι θα διαβάσουν το «Πέντε μέρες και ένας μήνας» είναι οι πλέον κατάλληλοι να πουν για τα μηνύματα που έλαβαν από την ιστορία. Κάποιες καταστάσεις αξιολογούνται εκ των υστέρων.

10) Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να εμπνέεστε; Από αληθινά γεγονότα; Από ερεθίσματα ή εμπειρίες χρόνων που υποβόσκουν στο συναίσθημά σας ή από κάποια στιγμιαία παρόρμηση;
Έχετε ήδη αναφέρει όλες τις πηγές της έμπνευσης. Καθετί που θα μου δημιουργήσει έντονο συναίσθημα μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας νέας ιστορίας.

11) Καθώς γράφετε, σκέφτεστε ποτέ να αλλάξετε κάτι που μπορεί να μην αρέσει ή να προβληματίζει έντονα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ελκύσετε θετικότερα τους αναγνώστες σας;
Αλλάζω πολλές φορές και γράφω πολλές φορές την ίδια ιστορία μέχρι να φτάσει στο σημείο που θα θεωρήσω ότι είναι άρτια. Αυτό, όμως, δε σχετίζεται με του αναγνώστες αλλά με το αποτέλεσμα που έχω εξ αρχής στο μυαλό μου.

12) Για ποια ηλικία συνηθίζετε να γράφετε, για παιδιά ή ενήλικες, τι είδος λογοτεχνίας σας αρέσει να υπηρετείτε και γιατί επιλέξατε αυτό το είδος;
Μου αρέσει να αποτυπώνω στο χαρτί εκείνο που ουρλιάζει μέσα μου και ζητά να ανασάνει. Δεν μπορώ να το κατατάξω σε κατηγορία, γιατί η εσωτερική επιθυμία ξέρει τον τρόπο να δραπετεύει όταν τις βάζεις όρια. Προτιμώ να γράφω κι εκείνοι που θα διαβάζουν ας ασχοληθούν με το είδος και την ηλικία.

13) Ποια είναι η γνώμη σας για τη συμβολή ενός βιβλίου στον ρου της ιστορίας;
Υπάρχουν γραφές, όπως η Πολιτεία του Πλάτωνα, που έχουν επηρεάσει το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, άλλες έχουν επιδράσει καθοριστικά στην επιστήμη. Υπάρχουν βιβλία που μένουν διαχρονικά και άλλα που χάνονται μέσα στον χρόνο.

14) Πείτε μας τι πιστεύετε για τη  φιλαναγνωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά την Πατρίδα μας; Πώς θα μπορούσε να γίνει μια θετική πραγματικότητα σε περισσότερα άτομα;
Σε μεγάλο ποσοστό, τα παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με το βιβλίο, με αποτέλεσμα, στην ενήλικη ζωή τους να μην αποζητούν τη λογοτεχνία στην καθημερινή τους αισθητική. Η αγάπη για το βιβλίο αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, αρχικά με την εξοικείωση και έπειτα με τη συνεχή ανάγνωση, μέχρι να εδραιωθεί μια στενή σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.

15) Η λογοτεχνία του φανταστικού, θεωρείτε πως έχει την ίδια συμβολή με τη συγγραφή αληθινών ιστοριών στα κοινωνικά δρώμενα και αν ναι, τι είδος επιλέγετε εσείς να διαβάζετε περισσότερο σε ώρες χαλάρωσης και γιατί;
Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει τη δική της μορφή, τα δικά της σύμβολα, τη δική της γλώσσα. Αναφέρεται σε γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ή που δεν είναι δυνατόν να συμβούν. Σε γεγονότα αφύσικα. Αναρωτιέμαι, όμως, τι είναι «αφύσικο» και τι «φυσιολογικό» σε αυτή τη ζωή; Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ο τρόπος να ζήσεις, μέσα από την ανάγνωση, τη ζωή με άλλον τρόπο. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή της στα κοινωνικά δρώμενα. Διαβάζω όλα τα είδη της λογοτεχνίας.

16) Υπάρχουν συγγραφείς, (ποιητές, καλλιτέχνες, σπουδαίοι δημιουργοί) που να σας έδωσαν την ώθηση να προχωρήσετε τα όνειρά σας; Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα ή κάποια φράση που σας εντυπώθηκε στην ψυχή;
Διαβάζω πολύ, καθημερινά. Δεν θα έλεγα ότι η ανάγνωση με επηρέασε στο να γράψω. Η ώθηση για να εκφραστώ με τον γραπτό λόγο είναι εσωτερική.

17) Κάποτε, θα μπορούσατε ίσως να σκεφτείτε να υπηρετήσετε εσείς ή το βιβλίο σας ένα άλλο είδος τέχνης; Και ποιο νομίζετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα;
Δεν θα ήθελα να προδιαγράψω το μέλλον. Θα οδηγηθώ από την επιθυμία μου να γράφω…

18) Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιον/ ους που σας έκριναν ότι θα έπρεπε να εκδώσετε τα έργα σας; Και πώς σας έπεισαν;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με εμπιστεύτηκαν ενώ δε με γνώριζαν και αγκάλιασαν το βιβλίο μου, λες και ήταν δικό τους.

19) Τι θεωρείτε εσείς ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ως προς το χώρο των εκδόσεων ή της προώθησης ενός βιβλίου (έργου);
Η ιστορία των «Πέντε ημερών και ενός μήνα» πήρε το πρώτο βραβείο στον λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων Ελκυστής και έγινε βιβλίο λίγους μήνες αργότερα. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβα να γνωρίσω σε βάθος τον χώρο των εκδόσεων. Νομίζω ότι πρέπει να μάθω πολλά περισσότερα πριν ασκήσω την κριτική μου για τούτον τον χώρο.

20) Λένε πως γεννιέσαι και πεθαίνεις καλλιτέχνης. Πιστεύετε πως αυτό αληθεύει κι αν όχι, θέλετε να μας πείτε τη δική σας άποψη;
Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη εμπεριέχει την καλλιτεχνία. Χρειάζεται το κατάλληλο πλαίσιο για να καλλιεργηθεί και κυρίως εκφραστεί.

21) Ο κάθε άνθρωπος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Εσείς είστε ο άνθρωπος της λογικής ή του συναισθήματος;
Είμαι άνθρωπος συναισθηματικός. Για μένα έχει σημασία να αισθάνομαι όμορφα εκεί που βρίσκομαι και να συναναστρέφομαι με θετικούς ανθρώπους. Είμαι και άνθρωπος της επιστήμης κι εκεί ταιριάζει η λογική. Νομίζω ότι ανάλογα με την περίσταση και τα δεδομένα εκφράζομαι και κινούμαι.

22) Σε κάθε εποχή του χρόνου, μερικοί διαλέγουν διαφορετικό είδος αναγνώσματος. Πείτε μας τη γνώμη σας.
Ευτυχώς οι άνθρωποι επιθυμούν να διαβάζουν διαφορετικά είδη. Αυτό σχετίζεται με τον ελεύθερο χρόνο, με την ψυχική διάθεση, την περιέργεια ίσως. Ο πλουραλισμός στη λογοτεχνία είναι θετικός, είτε από την πλευρά της γραφής, είτε από εκείνη της ανάγνωσης.

23) Υπάρχουν βιβλία αγαπημένα στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;
Προσπαθώ με τα χρόνια να ξεπεράσω τη δυσκαμψία μου να μη δίνω τα βιβλία μου. Υπάρχουν βέβαια κάποια βιβλία στα οποία καταφεύγω κατά καιρούς και τα διαβάζω ξανά με άλλη αναγνωστική ματιά. Εκείνα τα βιβλία δε θα τα έδινα, θέλοντας να αισθάνομαι την ασφάλεια ότι θα τα βρω μόλις τα αναζητήσω.

24) Αν σας δινόταν επιλογή μεγαλύτερης εμπορικής προώθησης με συμφωνία την αλλαγή του σε βασικά σημεία της ιστορίας που γράψατε, αφαιρώντας κομμάτια- λέξεις που έχουν συναισθηματική σημασία για σας και για αυτό που θέλετε να πείτε στον αναγνώστη σας θα το δεχόσασταν;
Δεν υπάρχουν λέξεις ή παράγραφοι που να εξυπηρετούν εμένα. Όσα αναφέρονται στο βιβλίο σχετίζονται με τους ήρωες της ιστορίας και εξυπηρετούν τον χαρακτήρα τους και τη ροή της ιστορίας, ειπωμένα -βεβαίως- μέσα από τις δικές μου ψυχικές αποχρώσεις. Οπότε δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα.

25)Τελειώνοντας θα θέλατε να μιλήστε με μία φράση ή πρόταση στους υποψήφιους αναγνώστες σας- υποστηρικτές και να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να διαβάσουν το έργο σας;
Θα αναφέρω μια φράση του βιβλίου: «Το βλέμμα θα είναι πάντα στραμμένο στον προορισμό του ταξιδιού που εγκατέλειψες».

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε και σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία σε κάθε σας έργο!

Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά, τόσο εσάς, όσο και εκείνους που θα  αποφασίσουν να διαβάσουν τη συνέντευξη.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



Για την ομάδα Pearls n' roses

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts