μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Η Γενοκτονία των Ποντίων στη ζωγραφική του Γεωργίου Κόλα

 Για την  έκθεση του Κ. Φωτιάδη
·         
         
Το έργο Γενοκτονία από τη συλλογή του Γ.Κόλα, «Ποντιακή Γενοκτονία » (φωτ.: Gjergi Kola)

Στην πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» που επιμελείται ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συμμετέχει μεταξύ άλλων καλλιτεχνών και ο διεθνούς φήμης ζωγράφος, Γεώργιος Κόλα. (Gjergi Kola) ο οποίος ζει στην Ιταλία. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος είχε φύγει από την Αλβανία, αφήνοντας τη δουλειά του ως καθηγητής και βρέθηκε στην Ελλάδα, στο χωριό Αλιάκμονας της Κοζάνης, το καλοκαίρι του 1991. Την αγάπη, τη στοργή και το πόνο, τα έβλεπε και τα αισθανόταν κάθε στιγμή. Έτσι ξεκίνησε και την «καλλιτεχνική του καριέρα» στην Ελλάδα, όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξη του στο Pontos-news.gr . Προσπάθησε να μάθει τι λένε τα τραγούδια των  Ποντίων, που έκρυβαν τόσο πόνο και καημό. Αλλά και οι χοροί  τους, που τον έκαναν να φαντάζεται θεατρικές παραστάσεις από την αρχαιότητα. Δύναμη, χαρά και πόνο μαζί.   


"Η ποντιακή λύρα ακουγόταν στα αυτιά μου σαν φωνές αρχαίων Ελλήνων"


Η μακρόχρονη και αποτελεσματική συνεργασία του με το μουσείο της Κοζάνης, με τον ιδρυτή του τον αξέχαστο Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο, αλλά και η επαφή με πολλούς ανθρώπους από τις διάφορες ποντιακές κοινότητες, του έδωσε τη δυνατότητα να μάθει περισσότερα για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Όμως οι πιο σημαντικές ήταν για τον Γ. Κόλα, οι συζητήσεις με τους ηλικιωμένους οι οποίοι είχαν βιώσει σκηνές φρίκης στη διάρκεια της επιθετικής και δολοφονικής στάσης από το τότε επίσημο τουρκικό κράτος. Αυτή η εμπειρία έγινε αφορμή να αποτυπώσει εικαστικά, με τον δικό του προσωπικό τρόπο,  τα γεγονότα. Όχι προκαλώντας τρόμο μέσα από τα έργα του, αλλά όπως ο ίδιος λέει, το σεβασμό προς τις αδικοχαμένες ανθρώπινες ψυχές. 

"Στοχεύοντας σε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας για την τραγωδία που διαπράχθηκε σε βάρος της ανθρώπινης ζωής. Εναντίον παιδιών, των πιο ευαίσθητων και όμορφων πλασμάτων στον κόσμο, εναντίων μητέρων που φέρνουν στον κόσμο την ανθρώπινη ζωή, εναντίων αμάχων..."      
                                               
Ο Καθηγητής κ. Φωτιάδης επέλεξε να εκθέσει 20 έργα του καλλιτέχνη για την εν λόγω έκθεση, η οποία φιλοξενείται από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 19η Μαΐου.  



Το έργο «Η κραυγή της ορφανής» από τη συλλογή «Ποντιακή Γενοκτονία» (φωτ.:Gjergj Kola)


Ο Γεώργιος Κόλα χρησιμοποιεί απλά υλικά, θεωρώντας ότι: 

"Η τέχνη συνοδεύει την ανθρωπότητα από την προϊστορική εποχή, γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο και είναι απαραίτητη για τη ζωή, τη μνήμη· αποτελεί μεγάλο κομμάτι των αξιών και των ευαισθησιών των ανθρώπων γενικά."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts