μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑ


     


ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ; ΘΡΗΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ;ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ;

Η σφαγή των νηπίων αποτελεί ένα από τα πιο τρομακτικά αν όχι το πιο τρομακτικό γεγονός που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου και η ανθρωπότητα σε  περιόδους πολέμου παγκόσμια. 

Τραγικές μάνες αναγκάστηκαν να θυσιάσουν τον λόγο της ύπαρξης τους ως μάνες, τα ίδια τα μικρά τους, για να σωθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Εγκλωβισμένοι και περικυκλωμένοι από τους Τούρκους στο δάσος Βαϊβάτερε, για να κρυφτούν μπήκαν σε μια βαθιά σπηλιά. Τα πυρομαχικά τους λίγα. Σε λίγες ώρες θα ξημέρωνε. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν να κινηθούν όσο ήταν ακόμα νύχτα. Αλίμονο! Το κλάμα των μωρών, τους πρόδιδε. Η επιλογή μονόδρομος μάλλον. Ή θα τους σκότωναν όλους ή το αδιανόητο. Με τη θυσία των μωρών θα γλίτωναν οι πολλοί.

Μπορεί κανείς να ακούσει τους χτύπους  της καρδιάς των μανάδων; Μπορεί ανθρώπινος νους να ζήσει νοερά τη νύχτα εκείνη; Μπορεί  κανείς να βάλει στη θέση τους τον εαυτό του; Μπορεί κανείς να νιώσει τα συναισθήματά τους;  Μπορεί κανείς να κρίνει; ΟΧΙ!
Ό που και να τοποθετήσει κάποιος  τον εαυτό του στις σκέψεις του, εκείνη τη νύχτα, η απόφαση είναι αδύνατη. Ένα είναι σίγουρο πως η βαρβαρότητα του πολέμου, η αγριότητα, ο παραλογισμός, ο φόβος, ο τρόμος είναι λέξεις αδύναμες  να περιγράψουν τη νύχτα εκείνη.
Αντίστοιχες  μαρτυρίες υπάρχουν και για  άλλες περιοχές με μεγαλύτερα παιδιά όπου η άλλη  επιλογή ήταν αυτή του θανάτου, από το να πέσουν στα χέρια των Τούρκων, που θα βιαζόταν πολλαπλά μέχρι να ξεψυχήσουν. γινόταν δύσβατος μονόδρομος που έπρεπε οι δόλιες οι μάνες να τον περάσουν ολομόναχες αλλά και να τον πληρώσουν με αβάσταχτο πένθος για την υπόλοιπη ζωή τους.

Θα κλείσω  την ευχή των Μικρασιατών –Ποντίων προγόνων μου:
«Να μην δώσει ο Θεός στον άνθρωπο όσα μπορεί ν’ αντέξει».

Χαμογελάτε φαρδιά και αναπνεύστε βαθιά


Η Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου περιγράφει μια από τις ατέλειωτες τραγικές νύχτες   της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τη βοήθεια  του οπλαρχηγού Ευκλείδη Κουρτίδη. Η αφήγηση από τον Τάκη Βαμβακίδη, μουσική του Δημήτρη Πιπερίδη, για τα νήπια της Σάντας.


                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts