μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ


Από τις πρώτες φράσεις των μανιφέστων της Χαράς Χρυσάφη ένιωσα ένα χείμμαρρο αλήθειας να με χτυπάει κατά πρόσωπο.  Η γραφή της αγγίζει τις πληγές της κοινωνίας μας δίχως ψεύτικη συστολή και καθωσπρεπισμό.  Χωρίς να προσπαθεί να τις κουκουλώσει αλλά να μας τις πετάξει στα μούτρα, μπας και γιατρευτούν κι αυτές κι εμείς μαζί.     
Κάποια από τα καυτά ζητήματα που θίγουν τα μανιφέστα της είναι η ισοπέδωση του συναισθήματος και του ρομαντισμού,  η διαστρεμμένη αντίληψη της πνευματικότητας, η μιζέρια των «κριτικών» της τέχνης και των δήθεν καλλιτεχνών, το τεράστιο κουράγιο των ανθρώπων ηρώων που παλεύουν να επιβιώσουν ανάμεσα μας.   Μα κυρίως, το έλλειμμα ανθρωπιάς και φαντασίας στον τεράστιο χαοτικό κόσμο μας.

Οι λέξεις κοφτερές, αδυσώπητες.  Λυρισμός και σφαλιάρες στο μυαλό του αναγνώστη. Ουρλιαχτό, χάδι και παρηγοριά.  Η σύγχρονη πραγματικότητα στο πιάτο σερβιρισμένη με άφθονο ρεαλισμό και ευαισθησία.  Αυτό που είμαστε, αυτό που μπορούσαμε να είμαστε κι αυτό που μπορούμε ακόμα να γίνουμε.  Χωρίς μελοδραματισμό, χωρίς περικοκλάδες και ζιγκ ζαγκ.  Σαν μαχαίρι κατευθείαν στην πληγή.

Σαν αναγνώστης το λάτρεψα και σαν Σοφία ένιωσα λιγότερο μόνη.

«Ψάξτε σαν λυσσασμένα σκυλιά το φως τη λύτρωση, το αύριο, το επόμενο τραίνο, την απέναντι όχθη, μια σακατεμένη καρδιά ακόμα και μέσα στα σκατά.  Ψάξτε, σκαλίστε, αναποδογυρίστε, ανακατέψτε το μυαλό, την καρδιά, τις φόδρες και τα κουρέλια που άφησε κάποτε η αγάπη όταν ξηλώθηκε.  Ραφτείτε με κορμιά, με τη φύση, με δυάδες, με τριάδες.  Παίξτε χαρτιά με τη λύπη σας και χάστε ακόμα μια παρτίδα με όλα τα «λείπει» που φράζουν τις αρτηρίες σας.  Μονάχα ψάξτε.  Τότε κι εγώ θα σηκωθώ και θα σας πάρω απ’ το χέρι και θα ‘μαι ακόμα ένας μοναχικός παλιάτσος που έπεσε από το τεντωμένο σχοινί της κατάθλιψης και σώθηκε μαζί μ’ αυτούς που νιώθουν τόσο μόνοι.  Σώθηκε, ρε, σώθηκε μαζί τους.»

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Μερικές προσωπικές κραυγές διαμαρτυρίας για ορισμένες εικόνες/πράξεις της καθημερινότητας και κυρίως της ελληνικής πραγματικότητας.Η καταγραφή τους βασίστηκε στην παρατήρηση.Ήταν απλά ένα ξεδιάντροπο βίτσιο να κόψω όλες τις ραφές οποιουδήποτε κλειστού στόματος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ



Η Χαρά Χρυσάφη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΑΠΘ). Το πρώτο της συγγραφικό έργο «Ερωτικές Αντιφάσεις» εκδόθηκε το 2014 από τις εκδ. Ωρίωνας. Η θεατρική ομάδα «Αμέα και Μη» μετέφερε τις «Ερωτικές Αντιφάσεις» στο σανίδι σε σκηνοθεσία της Ζηνοβίας Κωστελίδου. Το δεύτερο βιβλίο της έχει τίτλο «Καταρρίπτεται»-15 θεατρικοί μονόλογοι εκδ. Ωρίωνας.
Ασχολείται με τη θεατρική πράξη καθώς και με το θεατρικό παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Είναι δημιουργός της σελίδας Xartopetseta που σκοπό έχει να καταγράφονται μηνύματα πάνω σε χαρτοπετσέτες. Αρθρογραφεί στο Urnovl και koukidaki. Είναι διοικητικό μέλος του συλλόγου «Το Ράφι της Αγάπης» που δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες όπου εμπλέκονται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, προωθώντας την αξία της θεραπευτικής ανάγνωσης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts