μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Φιλίπ Κλοντέλ


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το  μυθιστόρημα του βραβευμένου και αγαπημένου συγγραφέα Φιλίπ Κλοντέλ με τίτλο «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν.» Πρόκειται για την ιστορία ενός Ασιάτη γέροντα, του κυρίου Λιν, που αναγκάστηκε να αφήσει τον τόπο των προγόνων του, τα χώματα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αυτός και τα παιδιά του, ώστε να μπορέσει να γλυτώσει την έξι εβδομάδων εγγονούλα του, την Σανγκ Ντιου, από τον όλεθρο του πολέμου.   Ταξιδεύουν για βδομάδες σε ένα πλοίο δουλεμπόρων μαζί με άλλους πρόσφυγες και τελικά καταφέρουν να φτάσουν σε μια ξένη και άγνωστη χώρα.  Εκεί τους υποδέχεται ένα κέντρο προσφύγων.  Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο  κέντρο αυτό, η φροντίδα της μικρούλας Σανγκ Ντιου και η άπειρη τρυφερότητα με την οποία την τυλίγει, η οδυνηρή νοσταλγία της πατρίδας και η αρχέγονη και επιτακτική ανάγκη για ανθρώπινη επαφή κυριαρχούν στη ροή της ιστορίας.  Ως τη μέρα που ο κύριος Λιν αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του κέντρου και να κάνει μια μικρή βόλτα ώστε η εγγονούλα του να πάρει  καθαρό αέρα.  Εκεί γνωρίζει από τύχη τον κύριο Μπαρκ και συνδέονται σχεδόν αμέσως με μια φιλία βαθιά ανθρώπινη χωρίς κανείς από τους δύο  να μιλά τη γλώσσα του άλλου. 

Μια ιστορία υπέροχη, γλυκειά που σου ζεσταίνει την καρδιά και ταυτόχρονα σου γδέρνει την ψυχή.  Από τη μια μεριά, πόλεμος και ξεριζωμός, προσφυγιά και απώλεια, μοναξιά και ερήμωση.  Κι από την άλλη μεριά σωτηρία, καλοσύνη, γενναιοδωρία και ανθρωπιά, συντροφικότητα και ανακούφιση.  Οι εικόνες της συμφοράς διαδέχονται εικόνες γαλήνης και οι δυο άντρες δένονται με τους ισχυρούς δεσμούς της ανόθευτης ανάγκης του ανθρώπου να μοιράζεται.  Ένα ρεαλιστικό παραμύθι που σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί στο απρόσμενο και ανατρεπτικό τέλος της χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις. «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» κέρδισε δικαίως μια θέση στην καρδιά μου και στην βιβλιοθήκη μου. 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ


Ο κύριος Λιν, ένας άντρας ηλικιωμένος και πονεμένος, αφήνει τη χώρα του και μαζί με την εγγονούλα του, τη μόνη που σώθηκε από την οικογένεια μετά το βομβαρδισμό του χωριού τους, πηγαίνει πρόσφυγας σε μια μεγάλη χώρα. Ο κύριος Λιν δε μιλά τη γλώσσα, δεν καταλαβαίνει. Το μόνο που ξέρει είναι ότι πρέπει να φροντίσει το μοναδικό του κοριτσάκι, τη μικρή του αγαπημένη. Την τυλίγει σε ζεστά ρούχα, την ταΐζει, την προσέχει, της τραγουδάει, την κάνει βόλτες στο πάρκο. Κι εκεί γνωρίζει τον κύριο Μπαρκ που μόλις έχει χάσει τη γυναίκα του. Οι δύο άντρες γίνονται φίλοι, έτσι απλά, χωρίς λόγια. Και η ζωή συνεχίζεται, χωρίς κανένας από τους δύο να μπορεί να προβλέψει τη μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φιλίπ Κλοντέλ γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία και εργάστηκε ως
καθηγητής σε λύκεια και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Nανσί ΙΙ, όπου δίδαξε Ανθρωπολογία του Πολιτισμού και Λογοτεχνία. Ως συγγραφέας και σεναριογράφος έχει τιμηθεί με το Bourse Goncourt de la Nouvelle του 2003 για τη συλλογή διηγημάτων του "Les petites mecaniques" και με το βραβείο France Television 2000 για το μυθιστόρημά του "J' abandonne". Το μυθιστόρημα "Γκρίζες ψυχές" τιμήθηκε με το Βραβείο Renaudot 2003 και το 2004 βραβεύτηκε από τις αναγνώστριες του περιοδικού "Elle", ενώ ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 2003 από το περιοδικό "Lire". Τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 20 χώρες και έχει γυριστεί κινηματογραφική ταινία γαλλικής παραγωγής. "Η αγαπημένη του κυρίου Λιν" έχει βραβευτεί με το Prix Solidarite du Groupe Harmonie, ενώ το "Η αναφορά του Μπροντέκ", υποψήφιο για το Βραβείο Goncourt το 2007, βραβεύτηκε με το Βραβείο Goncourt des Lyceens.  (πηγή: biblionet.gr)


Σοφία Κορωνίδου
Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts