μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

GENIOUS - ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ κριτική της Μαρίας Ανθοπούλου


   


GENIOUS
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Σκηνοθεσία: Michael Grandage  Πρωταγωνιστές: Colin Firth,  Jude Law, Laura Linney, Nicole Kidman.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του  Α. Σκοτ Μπεργκ «Max Perkins: Editor of Genius», «Ο επιμελητής των ιδιοφυών» θα μπορούσαμε να πούμε σε ελεύθερη μετάφραση.  Ο Μαξ Πέρκινς ήταν και παραμένει ο πιο διάσημος επιμελητής στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Η ταινία μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1920. Με τη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία του φιλμ να πετυχαίνει να αισθανθούμε την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η ταινία ξεκινά μέσα στις σελίδες ενός χειρογράφου που απορροφημένος διαβάζει ο Μαξ Πέρκινς (Κόλιν Φέρθ). Μέσα στα πρώτα λεπτά φαίνονται ο χρόνος που αφιερώνει, η αφοσίωση, το πάθος και μοναχικότητα του επιμελητή. Αμέσως μετά  γνωρίζουμε έναν ενθουσιώδη νεαρό συγγραφέα τον Τόμας Γουλφ (Τζουντ Λω) ο οποίος γνωρίζει την απόρριψη για το έργο του με τίτλο “O, Lost” από εκδοτικούς οίκους. Το χειρόγραφο του Τόμας Γουλφ φτάνει στον εκδοτικό οίκο  Scribner’s με επιμελητή τον Μαξ Πέρκινς,  που αποφασίζει την έκδοση του με τον τίτλο “Look Homeward, Angel”.  Μήνες χρειάστηκαν για να πάρει το  βιβλίο την τελική του μορφή που γνώρισε μεγάλη επιτυχία παγκοσμία.

Παράλληλα βλέπουμε την οικογένεια του Μαξ Πέρκινς, τη σύζυγο και τις πέντε κόρες του, που τον κατανοούν και τον στηρίζουν. Αντίθετα η σύντροφος του Τόμας Γουλφ ενώ πιστεύει στο ταλέντο του δεν αντέχει την αφοσίωσή του στη διόρθωση του βιβλίου του, φτάνοντας σε ακραίες πράξεις.

Ταυτόχρονα θα δούμε τον ΄Ερνεστ Χέμινγουεϊ (Ντομινίκ Γουεστ) και του Σκοτ Φιτζέραλντ (Γκάϊ Πίρς), σε  ένα μικρό «πέρασμα» από την ταινία, των οποίων επιμελητής είναι επισης «ο επιμελητής των ιδιοφυών» Μαξ Πέρκινς.

Μέσα από την εμφάνιση του Φιτζέραλντ βλέπουμε ένα πολύ μικρό αλλά σημαντικό μέρος της προσωπικής του ζωής και πως επηρέασε το έργο του, μετά την επιτυχία του Μεγάλου Γκάτσμπυ (The Great Gatsby). Ο Φιτζέραλντ στην ταινία γίνεται  φωνή της λογικής που επαναφέρει τον Γουλφ στην πραγματικότητα, όταν διακατέχεται από έπαρση μετά την μεγάλη επιτυχία του αυτοβιογραφικού Γύρνα Σπίτι Άγγελε μου.

Δυστυχώς ο Τόμας Γουλφ φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 38 ετών, το 1938.

Η γνωριμία των δύο αντρών, η σχέση τους, και η προσωπική τους εξέλιξη μέσα από αυτήν αποτελεί τον πυρήνα της ταινίας. Πως επηρεάζει η επιτυχία τον συγγραφέα; Τι επιπτώσεις έχει στις σχέσεις τους και στη μεταξύ τους σχέση;  

Με την καθημερινότητα της ζωής, τις επιτυχίες και τα προβλήματα, επιμελητή και συγγραφέα, τις μεταξύ τους συγκρούσεις η ταινία σε αφήνει με πολλές σκέψεις και ερωτηματικά:

Τα βιβλία έχουν μουσική; Ένας συγγραφέας μπορεί να σταματήσει να γράφει; Υπομονή; Αγάπη; Κατανόηση; Τι έχει ανάγκη ο συγγραφέας  και τι ο επιμελητής από τον προσωπικό του περίγυρο; Ο  επιμελητής διορθώνει απλά ένα βιβλίο ή το κάνει διαφορετικό;

Και τα δύο βιβλία του Τόμας Γουλφ που έγιναν παγκοσμία γνωστά είναι επιμελημένα από τον Μαξ Πέρκινς.  Κυκλοφορούν στα ελληνικά και είναι τα: Γύρνα Σπίτι Άγγελέ μου (εκδόσεις Μεταίχμιο), Περί Χρόνου και Ποταμού τόμος Α, Περί Χρόνου και Ποταμού τόμος Β, Περί Χρόνου και Ποταμού τόμος Γ (εκδόσεις Εξάντας).

Θα σας αφήσω με την αγαπημένη μου φράση από την ταινία:
 «δουλειά μου είναι να βάζω καλά βιβλία στα χέρια των αναγνωστών.»
                
Χαμογελάτε φαρδιά και αναπνεύστε βαθιά             
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts