μενού

Αρχική Γνωρίστε μας Η Ψιλή κουβέντα Τέχνες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Hemingway & Gellhorn (2012) - κριτική της Ανθό




ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φίλιπ Κάουφμαν
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κλάιβ Οουεν (Έρνεστ Χέμινγουεϊ) Νικόλ Κίντμαν (Μάρθα Γκέλχορν)

Λίγες ώρες πριν λήξει ο προτελευταίος μήνας του χρόνου και αρχίσει το πνεύμα των Χριστουγέννων να διασκεδάζει την καθημερινότητά μας,  μια μεγάλη σε διάρκεια ταινία που υπάρχουν δεκάδες  λόγοι να την δει κάποιος. Μια ιστορία έρωτα και πολέμου. Ο έρωτας  στον πόλεμο και ο πόλεμος στον έρωτα!
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η Μάρθα Γκέλχορν, συγγραφέας και πολεμική ανταποκρίτρια, γνωρίζονται  το 1936 στη Φλόριντα. Αυτός ήδη διάσημος συγγραφέας, αυτή μια άσημη  φιλόδοξη συγγραφέας -δημοσιογράφος. Με παρότρυνση του Χέμινγουεϊ πηγαίνουν στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου . Η Γκέλχορν με  δημοσιογραφική  ταυτότητα, ο Χέμινγουεϊ μαζί με  τον Γιόρις Ιβενς, τον Ρόμπερτ Κάπα και τον Τζον Ντος Πάσος για να γυρίσουν το ντοκιμαντέρ «The Spanish Earth». Εκεί το φλερτ τους εξελίσσεται σε έναν ανελέητο θυελλώδη  έρωτα που διαλύει τον 2ο γάμο του Χέμινγουεϊ.  Η Γκέλχορν γίνεται η 3η σύζυγός του για πέντε χρόνια.
Ζούνε στην Κούβα όπου ο θυελλώδης έρωτας τους στον απόηχο του παρασέρνει και τους ίδιους σε διαφορετικές κατευθύνσεις.  Μετά από την απρόσμενη συμπεριφορά του  Χέμινγουεϊ η Γκέλχορν συνεχίζει να ταξιδεύει όπου υπάρχουν μάχες και η καριέρα της ως πολεμική ανταποκρίτρια απογειώνεται. Όταν επιστρέφει στην Κούβα η αντικαταστάτρια της είναι ήδη στο πλευρό του άντρα της. Το τέλος θλιβερό για τον Χέμινγουεϊ, “δυναμικό” για την Γκέλχορν.
Η σκηνοθεσία της ταινίας μας  μεταφέρει στον πόλεμο με μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πως οι πρωταγωνιστές ήταν εκεί πραγματικά. Οι ερμηνείες τους φανερώνουν πόσο πολύ  μελέτησαν τις προσωπικότητες που υποδύονται.
Ο ανδρισμός, οι ηρωισμοί, ο έρωτας, ο πόλεμος, η σκληρότητα των ανθρώπων,  το αλκοόλ ρέουν άφθονα στην ταινία. Οι όμορφες εικόνες, οι εκπληκτικές ερμηνείες σε παρασέρνουν μέσα στην ταινία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην χάσετε αυτήν την ταινία. Η γνωριμία από κοντά με την Μάρθα Γκέλχορν είναι ίσως ο πιο σημαντικός λόγος αν δεν την ξέρετε. Να περάσετε 150΄ συναρπαστικά μαζί της και με τον Χεμινγουέϊ.
Πολλά βιβλία του Χέμινγουεϊ κυκλοφορούν στα ελληνικά. Μερικά από αυτά:
 Νησιά της Καραϊβικής, Οι χείμαρροι της άνοιξης, Ο γέρος και η θάλασσα, Για ποιόν χτυπά η καμπάνα, Άντρες χωρίς γυναίκες, Αποχαιρετισμός στα όπλα, Οι πράσινοι λόφοι της Αφρικής και πολλά άλλα.
Θα σας αφήσω με την πιο αισιόδοξη από τις αγαπημένες μου ατάκες της ταινίας:
«η αγάπη είναι απείρως πιο ανθεκτική απ’ το μίσος».
                            
      Χαμογελάτε φαρδιά και αναπνεύστε βαθιά!
                                        
              Ανθό





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts